Resepi Kek Lapis Pandan Coklat Chips
By: Rohaimi Ahmad
(Guna resepi 100% lapis evergreen yg sy buat,)
450g buttercup
150g gula pasir (diblender halus)
1sk ovellate
10biji telur aym (A@B, klu guna gred c tmbhkn sebiji lg)
180g srikaya
300g susu pekat manis
200g tpg gndum
50g santan pek (serbuk ye bkn cair)
2sb perisa pandan
-4cup kaler hijau cm biasa
-Selebih adunan, tuang sedikit shja warna hijau utk mnjadikn warna hijau muda.
-coklat chips secukupnya utk taburan.
#Cara2: (guna mixer)
-putar telur dlm bekas berasing sehingga kembang. Ketepikan
-pukul gula dn butter sehingga kembang.
-masukkan ovellete. Putar lg
-masukkn susu pekat manis. Putar sebati
-masukkn (telur). Putar sebati
-Masukkn tepung gndum dn santan pek.
-buh perisa dn kaler
-putar sebati. Ketepikn
🕭sediakn loyang size 8 1/2inci. Lapik dgn kertas baking
♨Cara2 pmbkrn
-pnskn oven
-setiap lapisan hendaklah sukatan sma rata klu sy suka guna cup. Klu u all rasa leceh guna r senduk. Ikutlah nk nipis @tebal terpulang. Jng r tebal sgt. Xcantik plk kang.
-sediakn 4cup utk lapisan kaler hijau. Bakar selapis2 hingga lapisan hijau habis.
-kemudian bkr selapis2 warna hijau muda plk smpi habis. Utk lapisan hijau muda ni perlu ditaburkn coklat chips utk setiap lapisan ye.
🔔🔔tips bkr. Minit setiap lapisan mngikut suhu oven masing2 ade jenama besar dn kecik. Sy bg anggaran ye tapi jgn ikut 100% minit sy bg. Naye kang rentung @ mentah. Dn xde masalah utk bukak oven tuk check masak kek tu. Setiap lapisan pastikn nmpk mcm coklat2 muda cmtu kira dh masak le. Nak lg teliti. Try cucuk lidi. Klu lidi basah lg maknanya xmasak lg. Bkn semula. (Bkr Dlm 5-8minit ni oven sy lah ye)
🏁siap dibkr
🔪tggu btul2 sejuk bru dipotong utk mndptkn hasil potongan yg kemas.
😘slmt mncuba....