Caramel Pink Atau Red Velvet Cake (versi kukus)
Olahan Mufidah Abdul Hadi Alyunusi
Bahan untuk lapisan kastad karamel:
- 1 tin susu cair
- 3 biji telur grade B
- 60 g gula castor
- Sedikit vanilla
- Secubit garam
- 2-3 sudu besar gula castor- untuk dijadikan gula hangus
Bahan untuk kek:
- 2 biji telur
- 1/2 cawan gula castor
- 1/4 cawan butter - cairkan
- 1/2 sudu besar ovalette
- 1/4 cawan susu cair
- Pewarna merah/pink secukupnya (lebih kurang 1 sudu teh)
- 1 sudu besar yougurt
- Sedikit vanilla
Bahan yang diayak bersama:
- 1 cawan tepung gandum
- 1 sudu besar serbuk koko
- 1/2 sudu teh baking powder
Cara membuat lapisan kastad karamel:
Tabur 2-3 sudu besar gula ke dasar loyang berukuran 7 inci. Panaskan atas api perlahan sehingga cair dan gula bertukar warna keperangan. Angkat.
Satukan susu cair, telur, 60 g gula castor, vanilla dan garam. Kacau sehingga sebati dan tapiskan ke dalam acuan yang berisi gula hangus tadi.
Kukus menggunakan api sederhana sehingga masak lebih kurang 10-15 minit. Sementara itu sediakan lapisan kek.
Bila lapisan kastad karamel telah masak, cucuk cucuk sikit permukaannya dengan garfu dan masukkan adunan kek.
Kukus lagi lebih kurang 25-30 minit menggunakan api sederhana sehingga masak. Bila kek telah sejuk bolehlah ditelangkupkan ke atas bekas hidangan.
Cara menyediakan kek:
Satukan telur, gula, ovalette dan vanilla. Pukul sehingga adunan pekat dan putih. Masukkan butter yang dicairkan dan pukul hingga sebati.
Masukkan pula susu cair yang disatukan dengan pewarna merah dan yougurt. Pukul lagi hingga rata.
Akhir sekali masukkan tepung yang diayak dengan serbuk koko dan baking powder. Kaup balikkan hingga sebati.
KREDIT : Facebook Mufidah Abdul Hadi Alyunusi