Devil's Food Cake
Resipi: Martha Stewart
Dicuba oleh: Mufidah Abdul Hadi Alyunusi
Apapun resipi Devil's Food Cake milik Martha Stewart memang sedap.. Cuma nama kek saja yg tak sedap..Kalu ada yg nak cuba buat, ni yer resipinyer.. Kek ni tiga lapis sebenarnya..tapi sebab choc frosting tu disapu nipus sangat antara setiap keping kek, tak nampak macam ada layer..
Bahan-bahan:
- 1 1/2 cawan butter
- 3/4 cawan serbuk koko
- 1/2 cawan air panas mendidih
- 2 1/2 cawan gula halus
- 4 biji telur gred A
- 1 sudu besar vanilla
- 1 cawan susu penuh krim
Bahan-bahan yang diayak bersama:
- 3 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh garam (saya tak guna sebab sy guna butter yang bergaram-salted)
Cara menyediakannya:
Bancuh serbuk koko dengan air panas hingga sebati. Kemudian campurkan dengan susu dan kacau hingga rata. Ketepikan.
Pukul butter hingga berkrim dengan kelajuan perlahan. Masukkan gula dan pukul dengan kelajuan sederhana selama 3-4 minit hingga kembang.
Masukkan vanilla dan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul hingga rata dan kembang.
Masukkan tepung berselang seli dengan bancuhan susu dan koko. Kaup dan balikkan hingga rata.
Tuang ke dalam 3 biji loyang berukuran 8 inci yang bergris. Bakar pada suhu 180 darjah lebih kurang 35 hingga 45 minit hingga masak.
Bila kek telah sejuk bolehlah dilapisi dan ditutup permukaannya dengan choc frosting.
Choc FrostingBahan-bahan:
- 24 oz (680 g) coklat masakan - dicincang
- 4 cawan heavy cream ( saya guna krim UHT jenama Millac Gold)
- 1 sudu teh light corn syrup ( boleh didapat di kedai menjual barangan bakeri)
Cara membuatnya:
Satukan coklat dan krim. Masak di atas api perlahan sambil dikacau setiap masa sehingga pekat selama 30-35 minit. Angkat dan masukkan corn syrup. Simpan di dalam petiais sehingga sejuk selama lebih kurang dua jam. Kacau adunan ini setiap lebih kurang 15 minit.