My Mom's Choc Cake
- 2 cawan minyak atau butter dicairkan (mak saya kata guna 1 block butter ..bila cairkan dapat 2 cawan)
- 1 tin susu pekat manis
- 1 1/4 cawan air panas
- 2 biji telur
Bahan yang diayak bersama:
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan koko
- 1 sudu teh baking soda
- 1 sudu teh baking powder
Cara membuatnya:
Satukan semua bahan kecuali air panas dan kacau dengan senduk kayu hingga sebati. Masukkan air panas dan kacau hingga rata. Tuangkan ke dalam loyang yang bergris dan bakar pada suhu 180 djh lebih kurang 50 minit. Bila dah sejuk potong dua bahagian. Sapukan choc frosting di tengah-tengah kek dan juga bahagian luar kek.
Bahan2 untuk choc frosting:
- 1 cawan nondairy whip cream - dipukul kembang
- 1 cawan nondairy whip cream - dipanaskan
- 250g dark choc - dipotong kecil
Panaskan 1 cawan krim dan tuang ke atas coklat didalam bekas tahan panas. Biar seminit dan kacau hingga larut. Ketepikan hingga sejuk sedikit dan gaul bersama krim yang telah dipukul kembang
Kek ni boleh dibakar atau dikukus..
KREDIT : Facebook Mufidah Abdul Hadi Alyunusi