Resepi Kek Lapis Blueberry Cheese
Loyang 7 inch @ 8x5x3(loyang utk setengah adunan. Kalau nak pakai loyang 8x8 boleh double kan sukatan adunan)
250gm butter
40gm gula
200gm susu pekat
Setengah sudu makan ovallete
150gm cream cheese
5 biji telur gred A
100 ml whipping cream
170gm tepung pau
2sudu makan coffeemate
2sudu makan serbuk vanilla icecream
3sudu makan blueberry filling UTK MIX DALAM ADUNAN PURPLE
****
2 sudu makan Blueberry filling+1sudu mkn tepung jagung (masukkan dlm piping beg, utk buat dot2 pd lapisan putih)
1)Pukul butter, gula, ovellete hingga kembang n putih
2) Masukkan cream cheese n pukul hingga cream cheese x berketul
3) Masukkan telur
4)Masukkan susu pekat, whipping cream.
5)Last skali masukkan tepung pau, coffeemate, vanilla ice cream
Bahagi 2 adunan
1)putih-pewarna putih
**ambil 2 sudu makan dan masukkan dlm piping beg (ni utk buat corak dot2 putih pd lapisan purple )
*ambil satu sudu makan dan campur warna hijau (utk buat lukisan di lapisan paling last)
2)purple -pewarna purple dan campurkan 3 sudu makan blueberry filling
* ambil 1 sudu makan dan masuk dlm piping beg utk buat lukisan di lapisan akhir
👉 Mula2 bakar lapisan purple
-ratakan 1 senduk adunan purple, kemudian paipkan adunan putih secara menegak (utk buat effect dot2 putih)
Ulang sehingga habis adunan purple
👉Selepas itu ratakan 1 senduk adunan putih, kemudian paipkan blueberry filling (yg dah mix dgn tepung jagung). Paipkan secara menegak (utk buat effect dot2 purple)
👉Pada lapisan akhir, lukiskan bentuk bulat guna warna purple, then buat huruf V kecil utk jadi tangkai. BULAT PURPLE LUKIS KECIK2 SO THAT NYA X MENGEMBANG BILA DIBAKAR (kalau lukis besar2 ia akan nampak besar2 belaka😅)
#SEBAIKNYA BUAT TANDA DGN MARKER PADA LOYANG SUPAYA ARAH GARISAN YG DIPAIP ADALAH SAMA.
#LAPISAN PERTAMA GUNA API ATAS BAWAH, MASUK LAPISAN KEDUA SEHINGGA AKHIR GUNA API ATAS SAHAJA