KEK LAPIS IDOLA
BAHAN A
450gm salted anchor/2 ketul butter
150gm gula halus
10 biji telur gred A
300gm susu pekat
80gm kaya yoes
BAHAN B
200 gm holick
50gm serbuk santan(sy guna kara)
2 cawan tepung Hong Kong.
BAHAN C
500 coklat masakan(sy guna beryls milk coin dan double boiler)
1/2 cawan milo
pewarna kuning.
cara: speed laju, pukul butter dan gula hingga putih. masuk telur satu persatu dan putar kembang. masukkan susu dan kaya. putar sebati. perlahan kan speed, masukkan BAHAN B sedikit2 dan putat hingga sebati. bahagikan adunan kepada dua.
-adunan 1: letak warna kuning. (3 atau 4 lapisan utk atas, 3 atau 4 lapisan bawah)
-adunan 2: masukkan milo dan coklat yg dicairkan . (lapisan coklat adalah lapisan utk tengah2, rujuk gmbar kek)
bakar pada suhu 150-170 bergantunf kepada oven. *adunan coklat akan masa sedikit. pastikan adunan coklat betul2 masak. biarkan kek betul2 sejuk baru keluar loyang dan potong. jangan potong masa panas. dan setiap lapisan yg telah masak harus ditekan2 menggunakan pressing kek.