Choc Moist Sempoi (versi kukus)

Mufidah Abdul Hadi Alyunusi
- 4 biji telur
- 1 cawan susu cair (cawan metrik, 1 cawan = 250 ml)
- 1 cawan susu pekat manis
- 3/4 cawan minyak (180 ml)
- 1 cawan gula
Bahan-bahan yg diayak bersama:
- 3/4 cawan serbuk koko
- 1 1/4 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- 3/4 sudu teh baking soda
Cara membuatnya:
Masukkan telur, susu cair, susu pekat manis, minyak dan gula ke dalam blender dan kisar perlahan-lahan hingga sebati. Masukkan bahan-bahan yang diayak dan kisar sebentar saja sehingga sebati. Kalau tak muat blender, masukkan bahan-bahan yang dikisar mula-mula tadi dalam bekas dan masukkan bahan-bahan yang diayak. Kacau hingga sebati. Masukkan adunan ke dalam acuan dan kukus dengan api sederhana hingga masak. Untuk acuan yang kecil, kukus lebih kurang 15-20 minit. Untuk sebiji kek yang besar (loyang 9 inci) kukus lebih kurang 1 - 1 1/2 jam.
Topping:
- 250g coklat masakan - potong kecil
- 250 ml krim putar tenusu (dairy whip cream) - bleh juga ganti dengan susu cair
- 1 sudu besar marjerin/mentega
Masukkan coklat ke dalam bekas yang tahan panas dan ketepikan. Panaskan krim hingga mendidih (kacau sekali sekala supaya tak hangus) dan masukkan marjerin/mentega. Kacau hingga marjerin/mentega cair. Angkat dan tuangkan ke dalam bekas berisi coklat tadi. Biarkan seminit, kemudian kacau hingga coklat larut. Gunakan lebih krim jika gemar topping yang lebih cair. Siramkan ke atas kek yang telah sejuk.
KREDIT Facebook Mufidah Abdul Hadi Alyunusi