Bahan-bahan :
- 250 g mentega (nak sedap guna mentega berkualiti tinggi)
- 230 g gula halus
- 2 camca teh ovallate
- 4 biji telur gred A
- 270 g tepung halus*
- 1 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
- 60 g susu pekat manis
- 2 camca besar serbuk koko
- 2 camca besar susu cair
- 1 camca teh coklat emulco
Cara membuatnya
Pukul mentega, ovallate dan gula halus hingga putih.
Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur.
Masukkan susu pekat dan gaul rata.
Perlahankan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata.
Bahagi adunan kepada 2 bahagian yang sama banyak. Satu dibiarkan tanpa warna dan satu bahagian di campur dengan susu cair, serbuk koko dan coklat emulco.
Gaul hingga sebati.
Tuang secara berselang seli antara adunan tanpa warna dan adunan coklat dalam tin yang telah dilenser dengan mentega dan dasarnya dialas dengan kertas minyak.
Kemudian buat beberapa pusingan dengan menggunakan chopstick.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 30 - 35 minit. Sejukkan 5 minit sebelum dikeluarkan dari tin.
Sejukkan sepenuhnya atas jaringan dan hias ikut suka.
Gambar Sekadar Hiasan
Kredit Facebook Page :
Resepi Sheila Rusly