Oreo Layer Cheesecake
Resipi: Mufidah Abdul Hadi Alyunusi
- Biskut oreo secukupnya (2-3 bungkus).. Buang krim di tengahnya
- 500g krim keju (sebaiknya guna jenama Phillidelphia)
- 1 1/2 cawan krim putar bukan tenusu (saya guna Vivo)..pukul hingga kembang
- 1 1/4 cawan gula halus (atau secukup rasa)
- 1 1/2 sudu teh serbuk agar-agar
- Sedikit vanilla (boleh juga ganti dengan jus lemon dan sedikit parutan kulit lemon)
- Keju cheddar secukupnya..diparut
Cara membuatnya:
Pukul krim keju hingga lembut. Masukkan gula halus, vanilla, serbuk agar-agar dan krim dan putar lagi hingga sebati. Alas acuan dengan plastik biar plastik di bahagian tepi acuan lebih tinggi dari acuan. Masukkan sedikit adunan ke dalam acuan dan ratakan. Susun biskut oreo di atasnya. Ratakan lagi selapis adunan di atasnya diikuti dengan lapisan oreo. Ulangi hingga habis. Lapisan atas mestilah lapisan adunan keju. Tutup acuan tadi dan simpan di dalam petiais sekurang-kurangnya 4 jam. Tabur keju parut di atasnya dan bolehlah dihidangkan
KREDIT FACEBOOK Mufidah Abdul Hadi Alyunusi