Pavlova
Mufidah Abdul Hadi Alyunusi
BAHAN-BAHAN
- 4 biji telur putih
- 1 cawan gula kastor/ halus (biasanya sy kurangkan skit gula)
- 1 sudu teh cuka
- 2 sudu teh tepung jagung
- Sedikit vanilla
- Buah- buahan
- Krim putar secukupnya - putar hingga kembang
- Kertas minyak
CARA-CARA
- Panaskan oven pada suhu 180 darjah.
- Lukis bulatan berdiameter 8 inci pada kertas minyak, ketepikan (sy tak buatpun bulatan, main agak2 jer).
- Pukul putih telur hingga kembang.
- Masukkan gula sedikit demi sedikit dan pukul lagi hingga berkilat.
- Masukkan cuka, tepung jagung dan vanilla.
- Kaup hingga sebati.
- Letakkan adunan ini atas kertas minyak yang dialas dengan dulang pembakar.
- Buat bentuk bulat mengikut bulatan yang dilukis dan ratakan atasnya.
- Masukkan adunan meringue ke dalam oven dan turunkan suhu ke 130 darjah.
- Bakar lebih kurang sejam (bergantung pada oven).
- Bila luarnya garing/keras bila disentuh, matikan api.
- Biar meringue di dalam oven dengan pintu oven direnggangkan sedikit hingga pavlova sejuk.
- Untuk mengidangkan pavlova ini, letakkan krim putar di atas meringue yang telah sejuk dan susun buah2an di atasnya.
KREDIT FACEBOOK Mufidah Abdul Hadi Alyunusi