Chocolate Cake
(Resipi bonda saya)
Done by: Mufidah Abdul Hadi Alyunusi
Resipi menggunakan cawan metrik.. 1 cawan = 250 ml cecair
Bahan-bahan:
- 1 cawan (250g) butter
- 2 cawan gula castor
- 3 biji telur (gred A)
- 3 cawan tepung naik sendiri
- 1/2 cawan serbuk koko
- 1 cawan air panas
- Sedikit vanilla
Bancuh serbuk koko bersama air panas dan ketepikan hingga sejuk atau suam. Satukan butter dan gula castor dan pukul hingga kembang. Masukkan vanilla dan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi hingga kembang. Masukkan tepung dan bancuhan koko berselang seli hingga habis dan kaup dan balikkan hingga habis.
Masukkan ke dalam acuan berukuran 9 inci yang bergris dan bakar pada suhu 175 darjah hingga masak. Untuk kek cawan berukuran sederhana, bakar selama lebih kurang 15-18 minit.
KREDIT FACEBOOK Mufidah Abdul Hadi Alyunusi