Resepi Bepang Kacang Tanah
Bahan
Gula pasir 1 cawan
Kacang tanah 1 cawan
Bijan suku cawan
Minyak masak 2 sudu.
Cara:
1.Kacang tanah digoreng tanpa minyak kemudian tumbuk kasar kasar ketepikan
2. Bijan digoreng tanpa minyak..taburkan atas loyang aluminium yg nk letak kuih bepang kacang nnt. Ketepikan.
3. Panaskan kuali..letakkan gula sampai cair sedikit kemudian tuang minyak masak 2 sudu besar..
4. Masak sehingga gula cair dan menjadi warna karamel.
5. Masukkan kacang yg telah ditumbuk..gaul sebati dan tuang dlam loyang yg ditabur dgn bijan td..
6. Balut senduk kayu dengan plastik yg disapu minyak kemudian rata kan ke seluruh loyang.
7. Potong masa tgh panas untuk bentuk yg cntik.sejukkan. dan boleh masuk dlm bekas kedap udara..siap.!
Selamat mencuba!
Kredit: nor suhaida nor suhaida