Fruity flavour cheese lapis
Bahan (A)
100g krim cheese,
400g mentega,
4SM susu manis.
Bahan ( B)
25 kunin telo,
Bahan (C)
130g tpg HK,
50g tpg susu
Bahan ( D)
5 putih telo,
½ ST krim tartar,
170g gula kastor.
Bahan (E )
2 SM kiwi fruit filling,
1 SM tpg jagung,
3-4 titik warna ijo (ikut suka)
Bahan (F)
2 SM stawberry fruot filling,
1 SM tpg jagung,
3-4 titis warna merah.(ikut suka)
Bahan ( G)
2 SM lemon filling,
1 SM tpg jagung,
2-3 titis warna ungu (ikut suka)
Bahan (H)
2 SM orange filling,
1 SM tpg jagung,
2-3 titis warna oren.
Bahan ( I)
4 piping bag.
Cara buat:
-pukul A smpi gebu,
-tmbh B smpi sebati.
-Tmbh C sikit2 sekali smpi rata.
-Dlm mangkuk yg bersih, pukul putih telur n tartar, smbil bh gula sikit2 smpi bpuncak lembut(jgn smpi kaku).
-Kaup blk ke dlm adunan td.
-E,F,G,H dmsukkn dlm 4 mangkok kecik.
-Tmbh 1 SM adunan kek dlm setiap mangkuk, kacau sebati.
-Masuk dlm 4 piping bag td n ketepikn lok. Sediakn loyang 8x8, jgn saiz lain klk x cukp intinya.
-Tanda lok luar loyang supya corak sekata.
-Baki adunan kek tek bahagi 13 bahagian sama byk.
-Bakar lapis pertama smpei light golden, jgn lbh.
-Paipkn warna oren 4 baris, jarak sekata.
-Bakar sekejap lg smpi msk dgn cantik.
-Tmbah lapis no 2, bakar smpi msk.
-Paip 4 baris warna ijo.
-ulang gik step di atas mkei warna merah n ungu.
-Lps selesai 4 warna, ulang proses yg sama.
-Lapis akhir sekali yang ke 13 biar kosong. Slmt mcuba.
Kredit :Sharifah Wan Abdullah