Daging Masak Pelembang
Bahan-Bahan:
1 kg daging dihiris nipis
1 cawan kicap manis kipas udang
3 batang serai dititik
4 sudu kerisik
Bahan2 yang dikisar
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
20 biji cili kering
2 inci halia
1 inci lengkuas
.
Bahan penumis:
2 kuntum bunga lawang
2 batang kulit kayu mania
5 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
.
Cara Memasak:
1. Masukkan minyak dlm kuali
2. Tumiskan bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih. Biar naik bau sekejap.
3. Masukkan bahan2 yang telah dikisar. Masak seketika.
4. Masukkan daging dan serai yang dititik. Masak sehingga daging empuk.
5. Masukkan kicap dan masak seketika.
6. Masukkan kerisik.
7. Masukkan 1 camca kecil garam dan 1/2 sudu makan gula. Rasa dulu la ya. Setengah org suka manis2 sikit. Boleh ejas2 ikut masing.
8. Siap memasak. Boleh lah dihidangkan.
.
Resepi : Roshima Ibrahim