Kek Lapis Perigi Biru
(loyang 8' 8/9' 9')
16 oz mentega
10 biji telur
1 1/2 gelas gula halus
1 tin kecil susu manis
1 tin kecil sri kaya
1 sudu makan ovallate
310 gram tepung gandum ( 2 1/2 gelas tepung gandum)
1 sudu teh baking powder * (*campurkan dan ayak)
1 gelas horlicks (200 gram)
pewarna kuning dan biru
Cara-cara membuatnya:
1. Pukul mentega dengan gula hingga putih, baru masukkan ovallate. Gaul lagi.
2. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga kembang.
3. Perlahankan mixer, masukkan susu manis dan serikaya. Gaul hingga sebati.
4. Kemudian masukkan tepung gandum, baking powder dan horlicks, gaul dengan kelajuan paling rendah hingga rata.
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Letakkan warna biru dan kuning.
6. Bakar 5 sudu makan lapisan kuning pada suhu 175 C menggunakan api atas dan bawah hingga permukaan lapisan keperangan.
7. Tukar api atas. Lapis lagi warna kuning hingga 6 lapisan, biru 6 lapisan, kemudian kuning 6 lapisan, akhir sekali biru 6 lapisan.
8. Untuk lapisan terakhir, bila permukaan kek telah keperangan, tukar api atas dan bawah pada suhu 150 C selama 10 minit.
9. Bila kek dah masak, biarkan sejuk baru keluarkan dr loyang.