KEK BUAH TANPA GULA
Acuan 10x10
500 gm butter berkualiti
1 tin tinggi Susu manis(500gm)boleh kurangkan
1 tin kecil sarikaya
200gm Horlick
12 biji telur
400gm tepung gandum / hongkong
1kg 500gm buah mix fruits(1kg 300 gmdigaul dgn 5 sudu makan tepung gandum dari 400 gm dan 200gm utk hiasan)
100 gm badam(bakar sekejap)
100 gm peanuts(bakar sekejap
Pewarna lemon yellow
Cara membuatnya :
1.pukul butter dan susu manis hingga kembang.
2.masukkkan telur satu persatu
3.masukkan Horlick, sarikaya
4.masukkan tepung gandum sikit demi sedikit
5.rehatkan sekejap.
6.masukkan mix fruits gaul guna spatula dan separuh kekacang. Tinggal sedikit utk ditabur diatasnya.ikut arah jam dan jgn terlalu lama mengaul.
Cara kukus
Balut acuan seperti didalam gambar
Kukus 4 jam 45 minit
Cara bakar
Balut bawah acuan dgn aluminium foil
Masukkan air didalam talam oven
Bakar secara waterbath 1jam 45 minit
Semakin nak masak,letakkan alumenium foil diatas utk elak kek hangus
Selamat mencuba