Kek Cheese Tanpa Bakar
(Masuk dalam peti sejuk je😁)
Loyang 7"
BAHAN-BAHAN
500g Cream Cheese (Tatura warna kuning)
2 bungkus setengah biskut Cheese (Jenama Saltcheese)
3/4 tin kecil susu pekat manis Dairy Champ ( apa2 jenama pun boleh) - suka manis guna 1 tin.
Susu Rendah lemak (saya guna Dutch Lady)
optional (Nak letak boleh... Tak nak letak pun boleh☺️)
Badam Hancur
Serbuk Biskut Oreo
Chocolate chip
Cheddar cheese powder /cheese parut
Susu tepung Nespray
CARA-CARA :
1. Pukul cream cheese + susu pekat manis sampai sebati@ sampai putih berkilat.
2. Tuang susu rendah lemak ke dalam bekas yang berlainan (untuk rendam biskut cheese).
3. Celup biskut cheese sekejap dalam susu rendah lemak (jangan sampai kembang) . Kamudian susun dalam bekas@loyang yang telah di letak 2 sudu besar campuran susu dan cream cheese. Buat berlapis lapis sampai habis. (kalau nak selang seli tabur dengan badam, serbuk biskut oreo)
4. Lapis terakhir tutup dengan adunan cream cheese tadi. Kamudian tabur cheddar cheese powder @ cheese parut. (kalau nak tabur susu nespray dan chocolate chip).
5. Masukkan ke dalam peti sejuk tunggu sampai keras@biar semalaman. Siap untuk dimakan
Nota🧀
1. Guna container segi empat lebih cantik dan senang dikeluarkan.
2. Cara kedua alas dasar loyang menggunakan plastic wrap
Kredit: Maryline Emparok