Kek Lumut Aiskrim Kukus
Resepi Versi: Asiah Asong
Loyang: 9x9x4
Bahan-bahan :
500gm Butter
2SB Ovelet
10 Biji Telur Gred A
50gm Gula Halus
400gm Susu Pekat Manis
200gm Horlick
100gm Serbuk Badam
260gm Tepung Pau
150gm Susu Tepung
150gm gelas nestum kisar
100gm Aiskrim Powder
200ml susu full cream suam
60ml pandan paste
Warna Hijau
Hershey Black Chocolate Syrup
Cara-cara:
Pukul butter, gula dan ovelet sampai kembang.
Masuk telur satu per satu. Sebatikan.
Masuk susu pekat manis. Sebatikan.
Masuk pandan paste dan warna hijau. Sebatikan.
Masuk horlick. Sebatikan.
Masuk campuran tepung, susu tepung, aiskrim powder, nestum dan serbuk badam. Sikit-sikit. Selang selikan dengan menambah susu suam. Sebatikan.
Tuang adunan ke dalam loyang. Masukkan sedikit hershey Black Chocolate Syrup, marblekan dalam loyang.
Teknik untuk menghasilkan ton warna hijau dan hitam. Hijau, Lumut!
Wrap loyang dengan wrapping plastic.
Kukus 4 jam atau sehingga masak.
Saya kukus menggunakan Trio Steamer. Kalau guna pengukus biasa, kukus api medium.