Resepi Aiskrim Malaysia Vanilla Coklat
*3/4 susu pekat manis.. Kalau tak nak manis kurangkan lagi pon boleh..
*2 kotak kecil susu full cream
*1 sudu besar ovellate
*2 sudu kecil perisa vanilla
Mixed Bahan2 diatas sampai gebas gebus dalam 20 minit.. Pastu tuangkan dalam jug.. Senang sikit nak bubuh dalam plastic aiskrim nanti..
Topping coklat
200g chocolate milk.. (cudbury coklat)
100g dark chocolate brand beryl's
Buat teknik Double boil.
Jangan sampai setitik air pon terkene coklat, takut nanti coklat mengeras..
Dhah suam2 masukkan dalam piping bag dan picit masukkn dalam plastik aiskrim..
Pastikan jangan terlebih atau terkurang.. Masa kite ratakan coklat dalam plastic aiskrim boleh agak2 ketebalan coklat tu..
Pastu tuang je vanilla aiskrim yang dah siap mixed tu dalam plastik aiskrim..
Jangan risau cokat tu tak akan bercampur dengan vanilla aiskrim..
Dah masukkan. Hentak2 sikit bagi mampat.. Kalau tak ketuk nanti ade ruang kosong dalam tu..
Selamat mencuba..
Kredit Resepi : rohaya zulkarnin aya