Resepi Kuih TAKO
Lapisan Bawah (hijau)
25g tepung hoen kwe (hijau)
1 1/2 cawan air
1/2 cawan Gula
1biji sengkuang cina @ 2 buah pear ( potong kiub kecil )
Lapisan Bawah (putih)
25g tepung hoen kwe putih
2 cawan santan
secubit garam + gula pasir
1 1/2 cawan air
1/2 sudu kecil Garam
Cara Membuat:
1.Semua bahan di campurkan dalam periuk atau pot.
2.Kacau perlahan dengan menggunakan whisk pada api sederhana sehingga adunan agak panas dan ada bubble,apabila ada bubble matikan api.
3.Pastikan anda telah meyediakan bekas tako terlebih dahulu dengan meyusun pada dulang.
4. Taburkan sedikit sengkuang dalam bekas tako,Tuang lapisan hijau terlebih dahulupada paras setengah dalam bekas tako.
5. Kemudian biar ia sejuk sebentar sebelum anda tuang pula bahagian putih.Siap untuk dihidang...