Resepi kek sarang semut:
Bahan:
1 cwn gula
1 cwn air panas
2 sdu besar marjerin
4 bji telur (saiz A)
1/2 cwn susu pekat
1 sd kecil esn vanilla
1 cwn tepung gandum(ayak)
1 sd besar baking powder(ayak)
2 sd kecil bicarbonat soda(ayak)
Cara:
Masak gula atas api perlahan hgga gula cair...
kemudian mskkan air pns secara perlahan2...
kacau shgga gula x berketul..
kemudian mskkan marjerin...kacau sebati..sejukkan
Kemudian pukul telur.. (xperlu smpai kembng) mskkan susu pekat dan esen vanilla..
pukul lgi..guna whisk jer kemudian mskkan bhn2 ayak tadi (tepung,baking powder dan soda)...
kacau sebati guna senduk jerr...
kemudian mskkan gula masak tdi..kacau lgi sebati...
oles loyang dgn marjerin...
tuang adunan dan jgn lupa tapis..takut ada tepung yg berketul..
klau guna oven bakar suhu 150-160 selama 1 jam atau hgga masak (Peram dulu 1 ke 2jam)
Kredit: Mama Jue Kitchen
#SAYA KUKUS JER.. guna Trio Food Steamer selama 1 jam ...