Onde onde donde donde 👩🍳
Bahan:
2 cawan tepung pulut
2 sudu besar tepung gandum
1 cawan atau lebih air daun pandan + sedikit pewarna hijau
seketul gula melaka (di potong dadu)
sedikit garam
1/2 biji kelapa parut di tambah sedikit garam
Cara:
satukan tepung pulut, tepung gandum & garam didalam satu bekas..
tuang air pandan tadi sedikit demi sedikit sambil menguli adunan tadi..
uli hingga adunan sebati dan tidak melekat di tangan dan boleh dibulat- bulatkan.
ambil doh sebesar ibu jari dan leperkan.
letakkan gula melaka di bahagian tengah dan bulat-bulatkan
bulatkan adunan tadi hingga habis dan susun didalam dulang yg ditabur sedikit tepung gandum
Didihkan air di dalam periuk.
Masukkan kuih ke dalam air yang sedang mendidih.
Biarkan sehingga kuih tadi timbul di permukaan air seketika kemudian bolehlah di angkat dan ditoskan airnya.
selepas itu golekkan kuih tadi di atas kelapa parut
tips **
kelapa dikukus seketika untuk bagi tahan lama supaya kuih tidak cepat basi
buat sendiri boleh letak gula melaka bnyk2 dalam tue 🤭