Kek Coklat Mousse
🍰Kek coklat moist (Sy buat 1/2 adunan shj 🥰)
Bahan A
1 cwn serbuk koko
1 cwn gula kasar... Nk guna 3/4 shj pun boleh.. 1 cwn minyak masak nk lg sedap guna myk jagung
1 cwn susu pekat
1 cwn susu cair
Cara2:
🌷Masak atas api perlahan 5 minit atau sehingga gula hancur dan semua bahan sebati..ketepikan..
Bahan B
1 cwn tpg gandum
1 sk baking powder
1 sk soda bikarbonat 🌷
Ayak semua bahan di atas.
Bahan C
4 biji telur gred A - blend sekejap sampai nampak kembang... Saya nak cepat whisk aje 😁. Next... Masukkan Bahan B berselang seli dgn Bahan C ke dalam Bahan A. Kacau sebati.. Guna whisk je... Senang.... Grease dan lapik loyang 8 @9 inci. Kukus selama 1 jam atau sampai masak. Sebelum kukus tutup adunan dengan plastik cling wrap tu... Air tak masuk... Guna api besar ya tapi jgn la besar sgt 😅 sy guna steamer trio hihi nak senang...
🍰Mousse coklat
Bahan2
60gm Coklat masakan.. Sy guna dark beryls
200gm non dairy whipping cream
🌷Cara2
Double boil coklat... Ketepikan
Putar cream sampai soft peak maknanya LEMBUT shj.. Jgn stiff peak nnt mousse rasa kasar.
Masukkan coklat cair... Terus putar sekejap... Agak2 dah boleh lepa stop.
Kek dah sejuk boleh la potong, layer dan lepa ikut kesukaan masing2. Kemudian tuang coklat ganache atas kek. Sejukkan sekejap... siap. Coklat ganache boleh pakai mana2 resepi sbb saya buat main agak2 aje 😅. Ok, selamat mencuba 😊
🌸 Perhatian : 1 adunan kek= 2 adunan mousse Kek coklat moist boleh pakai mana2 resepi.
Credit resepi asal kek Pn. Munira Baharom