Tiap kali buat karipap utk jualan frozen..sy akan guna tepung gandum cap bunga rose...tiap kali buat karipap kulit dia cantik xmelekat satu sm lain...bertindan mcm ni pun alhamdulillah ok..xmelekat...klau tepung lain sblm goreng tu..jenuh nak ejas sbb kulit melekat..klau tepung cap rose ni alhamdulillah..puas hati sgt2..
Ni resipi kulit karipap cara sy..klau nak goreng karipap kena api perlahan n sentiasa alih2kan dia..bab ni kena rajin utk dptkan kulit yg ranggup n gebu..goreng pg pun bila ptg pun masih ranggup n gebu
Bahan-bahan :
1pack tepung cap ros
1cawan minyak masak(panaskan)
Air sejuk 300ml+garam larutkan..
Cara-cara :
Tuang tepung dlm bekas..pastu panaskan minyak masak...n gaul rata jd mcm serbuk roti tu..lepas tu tuang air sikit2 uli smpai xmelekat pg tangan..klau adunan agak liat tmbh lg air smpai adunan lembut..
Ni resipi utk inti :
Ubi kentang 1kg
Bawang besar 2 bj potong dadu
Isi daging kisar (seeloknya goreng sekejap dgn sedikit minyak pastu baru masukkan bhn2 lain)
1pack kecil rempah kari daging
Lada hitam stgh sudu kecil
1 Kiub daging
Garam
Gula
Daun kari
Cara-cara :
Daun sup
Bahan diatas satukan kecuali daun sup n garam...masak dgn api sederhana..smpai masak...last dah kering letakkan daun sup n perasakan dgn garam..
Kredit : pn lia harif