💗 KEK BATIK INDULGENCE 💗
LAPISAN PERTAMA
2 packet biskut marrie (patah2kan)
1 tin susu pekat
1/2 tin susu cair
250g butter
1 cwn milo
1/2 cwn cocoa powder
Masukkan butter dalam periuk dan cairkan denga api kecil.
Masukkan susu pekat, susu cair... kacau2... kemudian masukkan milo & serbuk koko... kacau perlahan hingga pekat.
Off api, masukkan biskut marie, gaul2 sebati & tuang ke dalam loyang, padat2kan.
Sejukkan dan masuk dalam fridge.
LAPISAN KEDUA
Cream cheese
250g cream cheese
120g whipping cream
50g gula castor
1 sk esen vanilla
2 sk gelatin serbuk ( cairkan dgn 1/4 cwn air panas)
Mix cream cheese + esen vanilla + gula castor hingga sebati.
Masukkan gelatin yang dicairkan tadi, mix lagi..
Masukkan whipping cream & mix sekejap.
Tuang dan ratakan atas kek batik tadi.
Masuk dalam fridge
LAPISAN KETIGA
Topping ganache
200g coklat masakan ( dark compound)
200ml whipping cream
1 sb butter
Double boil semua bahan
Biarkan rest dlm 15 minit
Tuang bahan atas loyang kek batik tadi ...
P/s seeloknya biarkan kek semalaman dalam fridge baru boleh potong 😁😁😅
kredit: nor azliza mohamed