KEK LAPIS BATEK PELANGI (BAKAR)
Resepi :Nurul Haniza Mohamad /ig Norul kitchen
loyang 8.5
Bahan-Bahan
500gm Pure Butter
60gm gula castor
1sbm ovelette
400gm cream cheese
350gm susu pekat manis
10 biji telur gred AA
250gm horlick
100gm nestum cerelac
270gm tepung Hong Kong/pau
100gm ice crean vanilla ( less sweet)
2sdm lemon juice
1 buku cheddar cheese
pewarna putih, kuning, pink,turqouse, purple
Cara Mengadun
1) butter+ gula+ ovelette+ susu pekat+ cream cheese pukul hingga putih kembang gebu.
2) masukkan telur satu satu.sebatikan
3) masukkan horlick,nestum cerelac,tpg HK dan ice cream vanila powder.sebatikan..
4) last masukkan lemon juice 2sdm.
5) bahagikan adunan utk warna putih 6 lapisan asingkan 960gm tiap lapis 160gm selebihnya bahagi 4 warna lagi putih pink,putih kuning,putih purple,putih turqoise.4 warna tadi masukkan ke@dalam piping bag.
6) lapiskan adunan putih 3 lapisan dan bakar sampai masak jgn sampai kuning kemudian parut cheddar cheese tiap lapisan putih. lapis lagi 2 lapisan..
7) untuk adunan bwarna celorengkan piping bag berselang seli. sampai habis.balas@lawan tiap lapisan warna(ikut gambar) baru lapisan putih lagi 3 lapisan.