🌈Kek Lapis Dangdut Pelangi🌈
Owner resepi : Chef Afifah (Gigit Rangup )
Dicuba oleh : Seha AL-Erfan
Loyang 9x9x3 @ 8.5x8.5x4
🌹Bahan²
500gm Mentega Asli
300gm Susu pekat manis
300gm Sri Kaya (prefer brand yeo's)
30gm Ovalete
10 Biji Telur Ayam Grad A
200gm Horlick
480gm Tepung Susu Nespray (Full Milk)
80gm Tepung Pau
🌹Cara mengadun :
✅ Mentega, susu pekat, sri kaya dan ovelate dipukul hingga putih dan kembang
✅ Masukkan telur satu persatu sehingga habis dan pukul sebati
✅ Masukkan horlick, tepung susu dan tepung pau. Pukul sebati hingga tidak berketul.
🌹Cara Membahagi adunan :
✅Timbang keseluruhan adunan . Kemudian bahagi kepada 13 (untuk 13 lapisan)
✅ Asingkan 6 mangkuk adunan utk lain2 warna. Ungu, biru, hijau, kuning, oren, merah (untuk menghasilkan warna yg menyerlah kmk add 2 titik perwarna putih utk setiap warna supaya warna nya sik kelam bila bertemu hitam)
✅Lebihan adunan diwarnakan hitam kemudian bahagi adunan hitam kepada 7 mangkuk
🌹Cara Membakar :
✅ Fungsi grill utk lapisan pertama guna api atas dan bawah. Kemudian lapisan kedua dan seterusnya guna api atas sahaja
✅ Suhu ikut oven masing2
✅ Urutan lapis rujuk dibawah
🖤Hitam
🌈Ungu
🖤Hitam
🌈Biru
🖤Hitam
🌈Hijau
🖤Hitam
🌈Kuning
🖤Hitam
🌈Oren
🖤Hitam
🌈Merah
🖤Hitam
SELAMAT MENCUBA