❤KEK LAPIS RAINBOW LEOPARD❤
loyang saiz 9x9/8.5x8.5
RESEPI BY Cmd NanengIrmia
Dicuba oleh : Aznie Khasri
💋BAHAN2
16 oz butter berkualiti anchor ( 450g )
10 biji telur gred A
185 gm gula halus
250 gm susu pekat manis
100gm tpg aiskrim vanilla
50gm /2 sdm filling mango
250gm cream cheese
280gm tepung pau ( aznie guna tepung hongkong)
50gm nestum cerelex ( aznie bubuh holick je )
2sdm browning sugar
1sdm esen vanilla
1 sdm ovellet
2sdb coklat filling
pewarna kuning, putih, pink, hijau, biru, ungu
💋cara2
🍒Pukul butter high speed+gula+susu manis+cream cheese+tpg ais krim vanilla sampai putih
🍒tepat berasingan pukul telur+ovellet+esen vanilla hingga kembang dlm 5 minit
masukkan ke dlm adunan butter tadi gaul rata..
🍒masukkan tpg nestum+tpg pau gaul rata..
🍒ambil. 4 senduk adunan.. Dan bubuh pewarna yang kita suka... Kemudian bubuh kedalam piping bag..
(1)pink. (2)hijau. (3)ungu. (4)biru
(5)bubuh coklat filling jg pewarna hitam
🍒ambil 9 senduk adunan..bubuh warna kuning+mango filling (1seduk bubuh dlm piping bag)
🍒Selebihnya bubuh warna putih...
🍒griskan loyang dengan butter lapiskan dgn kertas minyak
🍒bubuh 2 senduk adunan kuning kedalam loyang.. Ratakan.. Kemudian bakar hingga masak..
🍒Kemudian bbh lg 2 aenduk adunan warna kuning.. Ratakakan..
🍒Kemudian paipkan adunan coklat separuh bulan kecil secara rawak tunggang langgang..kihkih.. Terpulang la nk bulat ke bujur ke.. Ikut suka
🍒Kemudian bbh pula adunan yg berwarna tadi.. Paipkan dalam separuh bulatan td..tanpa menutupi piping yg hitam td.. Klu ttp skit2 xpe...warna ikut suka buat secara rawak..kemudian bole la dibakar..
🍒Masukkan pula adunan putih 2senduk..ratakan.. Ulang proses piping ye..bt hingga hbs adunan putih..
🍒Diakhiri ngan 2 lapisan kuning yg proses piping sama je macam tadi...
🍒Siap
🍒p/s lapisan pertama guna api atas bawah
lapisan seterusnya hingga habis api atas sahaja.suhu api 150°c
🍒guna 2 senduk nasi utk melapis
🍒sdm=*sudu makan
🍒note= kek tok boleh d bakar dan d kukus
🌸🌸🌸Kredit to Aznie Khasri🌸🌸🌸