STEAM CHOCOLATE CHEESE CAKE (KUKUS)
#BAHAN1
(Lapisan coklat)
●3 Biji Telur A
●200gm Gula pasir
●1/2 sdt Vanilla extract
●125 ml Susu cair UHT
●125 ml Minyak masak (sy pakai 100ml canola oil)
●125 ml Air panas (sy pakai 100ml coklat bar yang dicairkan)
●110gm Tepung gandum
●30gm Serbuk cocoa
●1/4 sdt Garam
●1 sdt Baking soda (saya 1/2 sdt)
●1/2 sdt Baking powder
#BAHAN2
(Lapisan cheese)
●250gm Cream cheese (suhu ruang)
●50gm Gula pasir
●1 biji Telur A
●1 sdm Air
●1 sdm Perahan jus lemon
●1 sdm Tepung gandum
Cara&Langkah :
👉Siapkan acuan ukuran 18x18cm, alas kertas baking.
(1)
👉Pukul telur, gula dan vanilla ekstract menggunakan mixer sehingga pucat, kemudian tuang susu cair, minyak/canola oil dan air/coklat bar yang dicairkan. Aduk dengan spatula sehingga tercampur rata.
👉Ayak dalam 1 bekas bahan kering (tepung gandum,cocoa powder,baking powder,baking soda dan garam) tuang kedalam adunan lalu aduk hingga sebati.
👉Bagi adunan coklat menjadi 2 bahagian (timbang supaya sama rata pembahagiannya)
👉Utk lapisan pertama : Tuang setengah adunan coklat kedalam acuan. Kukus dengan api sederhana selama 15-18 minit (balut penutup kukusan dengan kain agar wap tidak jatuh keatas kek)
(2)
👉Utk lapisan kedua : Pukul cream cheese dan gula menggunakan mixer hingga larut dan creamy, tambahkan telur,air, perahan air lemon. Pukul lagi hingga sebati lalu tuang tepung gandum, aduk menggunakan spatula sehingga sebati.
👉Tuang adunan cream cheese keatas permukaan lapisan coklat yang sudah dikukus. Lalu kukus lagi selama 15-18 minit
(3)
👉Aduk adunan coklat yang dibahagi tadi, kemudian tuang keatas permukaan lapisan cheese dan kukus lagi hingga masak / sekitar 20minit.
8. Biarkan kek sejuk baru keluarkan dari acuan dan potong ikut keinginan.
#CREDIT :
Source:
(Gula Sage)
Pics & Baked by:
(IG @linagui.kitchen)
Translated by:
(IG @jejaka_brownie / FB Jejaka Brownie)
LIKE DAN SHARE