Resipi Kuih Peneram @ Kuih Deram
- 500g tepung beras (saya guna cap teratai)
- 300g gula merah / gula melaka / gula apong
- 100g gula pasir
- 220ml air
Campur air + gula merah + gula pasir masak atas api kacau sekadar mendidih.
Lepas tu tuang atas tepung beras ketika masih panas. Kacau sampai sebati.
Kacau guna senduk kayu macam dalam gambar tu. Perap semalaman jadi elok, nanti dia jadi mcm doh tak melekat.
Lepas dah perap, terap nipis ja. Jangan lupa tangan buh minyak tak nak lekat.
Goreng dengan minyak betul-betul panas, tapi api slow.
Kalau nak tahu minyak betul dah panas bila masukkan kuih tu dia cepat terapung.
Selamat mencuba.
Resipi ni dpt la dalam 100+++ sambil goreng sambil makan tu tak kira 😛😛 terap guna acuan kuih lompang tu je.
Credit : Mak Keysha