Kek Lapis Polkadot
Bahan A
480gm mentega tulen
15 biji kuning telur
150gm gula kaster
5 sudu besar susu pekat manis
2 sudu kecil ovalette
230gm tepung hong kong
1 sudu kecil baking powder
Bahan B
6 biji putih telur
1/4 sudu teh cream of tartar
150gm gula kaster
Bahan C
30gm serbuk koko - ayak
1 sudu besar coklat emulco
Pewarna merah atau di sukai (untuk lapisan atas dan bawah)
150gm biskut jejari
Loyang 9x9 in di alas dan gris dasarnya.
Cara-cara :
Ayak tepung dan baking powder. Ketepikan.
Satukan mentega, gula kaster, susu pekat dan ovalette. Pukul hingga berkrim.
Kemudian masukkan kuning telur satu persatu sambil dipukul hingga rata dan sebati.
Masukkan adunan mentega ke dalam mangkuk besar, kemudian masukkan tepung dan kaup balikkan hingga sebati. Ketepikan.
Satukan bahan B, pukul dengan kelajuan tinggi hingga kembang dan kental.
Kaup balikkan ke dalam adunan tadi hingga rata.
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
1) Satu bahagian di masukkan serbuk koko dan coklat emulco, gaul rata.
2) Satu bahagian lagi di beri pewarna merah atau yang di sukai untuk lapisan atas dan bawah. Gaul rata.
Ambil 7 sudu besar adunan merah, ratakan di dalam loyang dan bakar api atas dan bawah selama 8 minit atau pemukaannya perang.
Tekan dengan penekan kek lapis, cucuk permukaan dengan garpu dan sapu dengan sedikit mentega.
Ulangi lapisan kedua dan ketiga adunan merah dengan menggunakan api atas saja.
Kemudian ambil 7 sudu besar adunan coklat, ratakan dan atur biskut jejari di atasnya. Bakar selama 8 minit.
Ulangi melapis lapisan coklat hingga habis.
Untuk lapisan atas, ulangi melapis adunan merah hingga habis sebanyak 3 lapisan.
Setelah habis, tutup loyang dengan aluminium foil, bakar dengan api atas dan bawah selama minit supaya kek masak dengan sempurna.
Kredit: Mulyati Adir