DENDENG DAGING
BAHAN-BAHAN:
Bahan A
- 1 kilo daging lembu dipotong sederhana besar
Bahan B
- 4 biji bawang besar
- 7 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- sedikit kulit kayu manis
- 3 biji bunga lawang
Bahan C
- 3/4 cup kicap lemak manis
- gula
- garam
- 7 helai daun limau purut diramas2
- 3 batang serai dititik
- 2 sudu cili kisar bergantung kepedasan yang anda suka..dendeng ni tak pedas sangat
- 1/2 sudu kecik pes asam jawa
Bahan D
CARA-CARA PENYEDIAAN:
Bahan B di mayang halus kecuali kulit kayu manis dan bunga lawang
panaskan minyak dlm kuali dan goreng hingga keemasan angkat dan toskan minyak ...bawang goreng ni..lagi banyak lagi sedap
Bahan A direbus sehingga daging lembut...tp jangan empuk sangat nanti masa nak tumbuk daging tu relai/hancur pulak
*air rebusan jangan dibuang
*daging yang direbus tadi dipotong nipis dan tumbuk (rujuk gambar) guna lesung batu buat sampai habis (rujuk gambar)
*goreng daging yang telah ditumbuk ni seketika jgn lama sangat sekejap je guna minyakgoreng bawang tadi angkat dan toskan
skrang guna kuali yang sama cuma letakkan dlm 3 sudu besar minyak masak tumis cili merah kisar , daun limau purut, serai ... tumis hingga pecah minyak.. tambah sedikit garam dan gula.. garam ni agak2 la ye jgn banyak sangat nanti masin plak bila sejuk..
*kemudian taruk kicap manis tadi dan pes asam jawa..
dan taruk bahan D dlm 5 senduk..
*taruk bahan A iaitu daging goreng tadi..kacau dan tutup dgn penutup biar air tersebut agak2 kering
*kemudian taruk bahan B pula.. kacau lagi..kalau nampak kering sangat tambah air rebusan daging sikit...
rasa kalau tawar tambah garam... siap..
Selamat mencuba..