KEK BATIK ARORA
Bahan-bahan- loyang 8x8 inci
250 gm mentega
100 gm gula castor
3/4 cawan susu pekat manis
6 biji telur gred A
250 gm tepung gandum
2 sudu teh baking powder
5 jenis pewarna dan perisa
CARA PENYEDIAAN:-
Panaskan oven pada suhu 170 ~ 180 darjah celsius.
Griskan loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan baking paper
Satukan tepung gandum dan baking powder, kemudian diayak- ketepikan dulu.
Sementara itu, pukul mentega dan gula sehingga kembang dan memutih.
Tambahkan susu pekat manis dan terus pukul hingga adunan sebati
Masukkan telur sebiji demi sebiji( pastikan telur tu dah rata baru masukkan satu biji lagi) hingga habis.
Masukkan campuran tepung dan baking powder tadi ke dlm adunan dan pkl lagi hingga sebati.
Bahagikan adunan kepada 5 bahagian
Letakkan setiap bahagian dengan pilihan perisa dan warna yang disukai. Gaul rata.
Tompok-tompokkan setiap warna dalam loyang hingga habis
Setiap tompokan 1 senduk
Masukkan dalam oven, dan bakar dengan menggunakan api bawah selama 45minit ~ 1 jam.
Atau sehingga kek telah di masak dengan sempurna
Selamat Mencuba :-)
Kredit : yana shaiful