Peppermint Chocolate Layer Cake
Loyang: 8" x 8"
Bahan-Bahan:
500 gm mentega
1 sudu teh ovalette
180 gm gula kastor
10 biji telur gred A
120 gm serikaya
1 tin susu pekat manis
120 gm Horlicks
240 gm tepung Hong Kong
1 sudu besar esen peppermint
secukup pewarna hijau
2 sudu besar chocolate paste/emulco
Cara membuatnya:
1. Pukul mentega, ovalette dan gula dengan high speed sehingga kembang.
2. Masukkan telur sebiji sebiji sambil terus memukul hingga sebati.
3. Perlahankan speed mixer dan masukkan sekaya, susu manis dan horlicks. Pukul lagi hingga rata.
4. Perlahankan terus speed mixer ke tahap paling rendah dan masukkan tepung hong kong. Pukul sebentar setakat adunan dah rata.
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian;
1 bahagian diwarnakan hijau dan dibubuh esen peppermint.
1 bahagian lagi dimasukkan chocolate paste/emulco.
Cara membakar:
1. Panaskan oven pada suhu 175-200 C pada api atas dan bawah.
2. Bakar 5 sudu makan lapisan coklat sehingga masak, kemudian lapis lagi warna coklat menjadi dua lapisan. Untuk lapisan kedua dan seterusnya, guna api ATAS sahaja.
3. Setelah lapisan coklat yang kedua masak, lapis pula adunan hijau sebanyak dua lapisan seperti tadi.
4. Buat selang-seli 2 lapisan coklat, 2 lapisan hijau hingga habis. Setelah lapisan terakhir bewarna sedikit keperangan, tukar api atas dan bawah semula pada suhu yang lebih rendah (100-150 C) selama 10 minit.
5. Selamat mencuba.
Kredit: Mee Yei