RESEPI SAMOSA AYAM DAGING SIMPLE & SEDAP
BAHAN-BAHAN
Kulit Popia
Gam Tepung
Minyak Masak
Kentang / keledek kuning – dipotong dadu
Ayam / Daging Cincang
Bawang Putih
Bawang Kecil
Serbuk Kari
Daun sup
Daun kari
Garam, perasa, gula secukup rasa
Air secukupnya
Cara lipat samosa
CARA-CARA
1. TUMIS INTI
Mula-mula panaskan minyak dan tumis bawang yang telah ditumbuk.
Masukkan serbuk kari tumis sampai pecah minyak.
Serbuk kari ni kalau bubuh lebih sikit lagi sedap. Jangan kedekut-kedekut. Hehe.
2. MASUKKAN AYAM / DAGING
Seterusnya, masukkan ayam / daging yang dicincang dan kentang / keledek yang telah dipotong dadu.
Ayam dan daging ni ikutlah kuantiti agak-agak suka banyak mana ya.
Masukkan sedikit air bagi mengelakkan kentang hangus.
Masak sehingga kentang dan ayam / daging menjadi lembut.
3. PERASAKAN
Kemudian, masukkan daun kari dan daun sup.
Akhir sekali, perasakan dengan garam, gula, dan perasa.
4. LIPAT SAMOSA
Dah siap intinya, sekarang kita nak lipat jadikan samosa.
Sediakan gam tepung dulu sebelum melipat. (Tambah tepung dengan sedikit air)
Kemudian ambil kulit popia dan bolehlah mula melipat. Kalau nak ikutkan ada banyak cara nak melipat.
Boleh Google je tengok yang mana senang, antaranya macam yang kat gambar bawah ni.
Cara lipat samosa
Sumber: Google
Lipatan terakhir tu bubuhlah gam tepung supaya samosa tak terbuka ya.
5. GORENG
Dah siap lipat samosa. Bolehlah panaskan minyak masak dan goreng sehingga garing.
Memang sedap makan panas-panas!
Resepi samosa ayam daging simple sedap
BOLEH SIMPAN STOK FROZEN